Zeytinyağ Kalitesini Etkileyen Polifenol Nedir?

Zeytinyağ Kalitesini Etkileyen Polifenol Ne İşe Yarar?

 

Polifenol, bitkilerde bulunan kimyasal bir bileşendir. Hücrelerin aşınmasını ve yok olmasını önlemektedir. Bu etkileri sebebiyle dokuların daha genç kalmasını sağlar, daha iyi çalışmasına neden olur.

Kaliteli bir zeytinyağı minimum 130 mg/L polifenol içermelidir. Bu miktar, Tirilyeden Zeytinyağları'nda 1.080 mg/L'dir.

 

Sebzeler, meyveler, otlar, baharatlar, çay, bitter çikolata ve şarap gibi bitkisel gıdalarda polifenoller doğal olarak bulur. “Poli” Latincede “çok” anlamındadır.

Dolayısıyla polifenol kelimesi çok sayıdaki fenol anlamını taşır. Bir bitkinin içerdiği her polifenolün de farklı bir biyolojik özelliği vardır. Bitkilerin renklenmelerinde de görev alan, polifenoller, ağaç yapraklarının sonbaharda renklerinin sararıp solmasına neden olmaktadır.

 

POLİFENOL İÇERİĞİ ZEYTİNYAĞI KALİTESİNİ BELİRLİYOR

Zeytinyağı için polifenoller çok önemlidir. Çünkü zeytinyağı polifenol içeren tek bitkisel yağdır. Antioksidan kaynağı zeytinyağının antioksidan içeriği tamamen polifenollerle ilgilidir.

Kaliteli bir zeytinyağı en az 130 mg/L polifenol içermelidir. Tirilyeden Zeytinyağları, 1.080 mg/L içermektedir. TUBİTAK analizi sonucu raporlarını sitemiz içinde inceleyebilirsiniz.

 

POLİFENOL İÇEREN BESİNLER

Önemli oranda polifenol içeren bazı gıdalar aşağıdaki gibidir.

Böğürtlen, Ahududu, Çilek, Erik, Armut, Kiraz, Nar, Üzüm, Elma, Portakal, Yaban Mersini gibi meyveler. Yeşil Çay, Zeytinyağı, Kakaonun yanında, Brokoli, Lahana, Maydanoz, Soğan gibi sebzeleri sayabiliriz.

 

FAYDALARI

Son zamanlarda, çok sık karşılaştığımız polifenol içeriği aslında mikro ölçekte kahraman özelliği göstermektedir. Polifenol içeriğinin vücudumuz için bazı faydalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Son yıllarda adlarını sıkça duyduğumuz mikro kahramanlar, yani polifenoller, aslında fenollerin tespit edilen sağlık etkileri çok genel çerçeveden bakıldığında şöyle:


* Vücuttaki yaşlanma etkilerini geciktirir.

* Demans hastalığına karşı koruma sağlar, beyin sağlığını destekler.

* Kanser hücreleri ile mücadele eder. Tümörü besleyen kan damarlarının gelişimi engeller.

* Kan şekerini düzenler ve kan basıncının düzenli olmasını sağlar.

* Acıları ve ağrıları giderir.

* Zeytinyağı polifenol içeriği sayesinde antiseptik özelliği gösterir.

* Kolesterolü düzenler.

* Ultraviyole radyasyonundan derimizi korur.

* Kardiyovasküler sistemi korur.

* Enflamasyonu azaltır.

* Polifenoller açısından zengin olaran başta zeytinyağı gibi gıdalar, diyet açısından kilo vermeye yardımcı olur. Kontrol dışı kilo alımını da engeller.

 

 

 

Etiketler: zeytinyağ, zeytinyağı, polifenol, polifenoller, polifenollü zeytinyağı, tirilyeden
Aralık 13, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR