Aromatik Bitkilerden Defne, Kekik ve Ihlamur

Aromatik Bitkilerden Defne, Kekik ve Ihlamur

Bahar bahçelerinin en güzel aromatik bitkilerinden olan defne, kekik ve ıhlamur kurutulup kışlık için de saklanan bitkiler arasında baş sıralarda yer alır. Şifalı özelliklerinin yanı sıra mutfakta baharat özellikleri ile bilinmektedir.

Yemeklerde kullanılan baharatların vazgeçilmezlerinden biri olan kekik, kırsal alanda en doğal haliyle bulunuyor. Keskin kokusu ve hafif acımsı tadı ile et ve balık yemeklerine oldukça yakışan bir aromaya sahiptir. Sağlık açısından da büyük faydaları ile bilinmektedir. Geçmişte bitkisel tedaviler için de kullanılmıştır. Bunun yanı sıra Akdeniz kıyısı ülkelerinde eskiden beri baharat olarak tüketilmektedir. Taze olarak Haziran ayında toplanabilen kekik, standart olarak Ekim ayına kadar kurutulur ve kullanıma hazır hale getirilir.

 

Ihlamur ise hem kırsal da doğal yayılışı hem de bahçelerin süsü olarak bolca rastladığımız değerli bitkilerdendir. Ağaç şeklinde olabildiği gibi çalı durumunda da bulunabilir. Güzel kokulu çiçekleri nedeniyle gölge ağacı olarak yetiştirilen ıhlamurun önemli olan kısmı çiçekleridir. Çay yapımında kullanılan çiçeklerinden aynı zamanda tıbbi olarak da faydalanılır. Ihlamur, özellikle içeriğindeki antioksidanlar nedeniyle birçok hastalığa da iyi gelmektedir.

Aromatik bitkilerinden birisi daha olan defne yaprağı, 5-10 cm uzunluğunda, kenarları hafif dalgalı, eliptik yapıda ve her iki uca doğru sivrilmektedir. Dört mevsim yapraklarını dökmeyen çok yıllık bir bitkidir. Defne yapraklarının kullanım alanı oldukça geniştir; Kurutulmuş defne yaprakları baharat olarak kullanıldığı gibi konservelerde de kullanılmaktadır. Aynı zamanda defne yaprağı çiğ bir şekilde çiğnenerek de tüketilebilir. Defne yaprağının iştah açıcı, sindirim salgılarını arttırarak hazmı kolaylaştırıcı, bağırsak kurtlarını dökücü, yapraklarından yapılan gargaranın diş çürümelerini önleyici, mikrop öldürücü, mukolitik, antiviral, antifungal, antibakteriyel, kas gevşetici ve böcek öldürücü özellikleri de bulunmaktadır. 

Etiketler: Defne,Kekik ve Ihlamur
Ekim 07, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR